Több, mint 30 éve vagyok szülésznő.Számtalan kismamával beszélgettem, melyek során megtapasztaltam, hogy hiába a sok ismeretterjesztő könyv, az internet, a különböző szülésfelkészítő tanfolyamok, a várandós anyák szüléstől való félelmei a hosszú évek alatt keveset változtak.De miért?

Elkezdtem gondolkodni mit csináltunk rosszul eddig, hol rontottunk el.

Nézzük csak!
A szülésre felkészítés általában a következőképp zajlik:

Van egy nagy előadó terem, a helyet foglaló kismamák előtt megjelenik egy szakember, (nőgyógyász, gyerekorvos, védőnő, pszichológus, dietetikus, gyógytornász, stb,) aki latin szavakkal ékesített előadást tart az éppen aktuális témakörben. Ideje lejártával válaszol néhány félénken feltett kérdésre, majd távozik, s jövő héten már más szakember jön.

Eredménye: személytelenség, tárgyilagosság, csekély hatékonyság, a félelmek keveset változnak, a gátlások nem oldódnak, a nagyszámú hallgatóság miatt kérdezni kevesen mernek. Ezzel a módszerrel az áhított gyengéd szülés élménye kevés kismamának adatik meg.

Csináljuk hát másképp!

Meséljünk úgy és arról, amiről hallani szeretnének, amire a kismamák kíváncsiak, a találkozásokat tegyük személyessé, meghitté, bensőségessé.

Ne csak a szülésre koncentráljunk, segítsünk utána is!
Segítsünk az anyukáknak szoptatni, fejni, gyermeket nevelni, segítsük őket a szülés után testileg-lelkileg felépülni, megerősödni, segítsük őket anyává válni!

Ezek a felismerések segítettek hozzá, hogy útjára indítsam a „Nem a gólya hozza” felkészítő program sorozatot, mely hónapról hónapra gazdagodott témában, módszerben, lehetőségekben egyaránt.

Így lett a felkészítés szerves része a babamasszázs, a babaelsősegély, a relaxáció, a szülésélmény feldolgozás, a gyermekágyas időszak testi-lelki támogatása, az otthoni szoptatás támogatás, a szülés utáni találkozások lehetősége,a szülés előtti és utáni thai kismama masszázs, az apukák felkészítése.

Igen, az apukák felkészítése!

A kilenc hónap alatt a kismama a világ közepe! Neki segít mindenki.

De mi van az apuka jelöltekkel?
Nekik ki segít? Az ő útkeresésüket ki segíti?

Ma már természetes elvárásként fogalmazódik meg az apás szülés igénye. De hogy kell ezt csinálni? Az apuka félelmeivel, lelkével ki foglalkozik? Apává válni, férfi létükre majdnem csak szülni, szoptatni, pelenkázni, fürdetni ki segít nekik?
A felkészítő szeretne minden apukának segíteni ezekben a számukra nem egyszerű feladatokban. Ők nemcsak kísérői, mellékszereplői a foglalkozásoknak, hanem egyenrangú partnerei, aktív résztvevői, mert így lesz a csoport igazi csoport, így lesz a szülő igazi szülő, s erre vágyik minden csecsemő!

Hiszem és vallom, hogy a szülés utáni hónapok járulnak hozzá az igazi családi élet kialakulásához. Ezeknek a hónapoknak az egyik legnagyobb kihívása az anyatejes táplálás, a szoptatás, az újszülött gondozás. Ezért a 6 alkalmas felkészítő ugyanannyi időt szentel a gyermekágyas teendők ismertetésére. Szót ejtünk az anyatej termelődését befolyásoló tényezőkről, megismerkedünk a különböző mellre helyezési pozíciókkal, megtanuljuk, mit jelent valójában az igény szerinti szoptatás. Valljuk be, szülés után minden anyában megfogalmazódik a kérdés: Lesz elég tejem??
Ígérem, segítek, hogy legyen.

A felkészülés módszereit gazdagítja a kismamajógával, a relaxációval, való ismerkedés. Anyára, és magzatára gyakorolt jótékony hatása évszázadok óta ismert tény. A jógát magam is több éve gyakorlom. Világába legkedvesebb barátnőm és jógaoktatóm Fekete Gabriella vezetett be.

Úgy éreztem, a kincset, amit a jóga nyújthat mindenki számára, minél több kismamának, ismernie kell.

A jóga órákon megtanult testtartások, a légző és relaxációs technikák alkalmazásával a gyengéd szülés, gyengéd születés könnyebben megvalósítható.

Kismamajógáról részletesebben, itt »

Gabi barátnőm lelkesen fogadta ötletem, és kidolgoztunk egy közös felkészülési tematikát. Bár a könnyebb elérhetőség érdekében foglalkozásaink külön helyen és időpontban zajlanak, mi mégis együtt dolgozunk. Ismerjük egymás foglalkozásait és azokat kiegészítve, gazdagítva tesszük még teljesebbé a kismamák felkészülését. A vidám, mégis meghitt, elcsendesedésre, megnyugvásra, testi-lelki felkészülésre alkalmas jóga foglalkozások során lehetőség van a szülésfelkészítőn ismertetett légző- nyomó-, lazító- és koncentrációs gyakorlatok, a befelé fordulás, a babánkra figyelés módszereinek elmélyítésére, gyakorlására, a testi-lelki megnyugvásra, töltekezésre.